‘метър и двадесет, увита в дантели като таласъм’

Есма :)
Една такава дребна женица, а пък какъв глас има! :)
И е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир.

И съм толкова въодушевена днес, че мечтая все по-смело за деня, в който думи като етнос, религия и националност не биха имали значение.
Защото общуването не признава езиковите бариери. То е поглед, жест, докосване…

В същото време имам някакво странно желание да говоря за дните от моето детство. За часовете, прекарани в шляпане в плитчините на реката, за стотиците дълги следобеди, осветяващи в златисто прашинките във въздуха,  за дългите сумрачни вечери, пълни със звезди и дъх на сено. Омазаните с лютеница бузи… Бяхме толкова малки, а знаехме толкова много.

“Докато се влачех обратно, мислех си за новото чувство, което изпитах. Осъзнавах, че досега бях притежавала нещо твърде голямо, самата майка природа и никак даже не ми липсваше родина, цялата земя ми беше вместо нея. От днес нямаше да мога да приема нито да нямам родина, нито да я имам като чувство, току-що събудено. Знаех, че в този живот всеки принадлежи на нещо…
Бях твърде малка да проумея, че, намирайки своята национална идентичност, губех по-голямото и необятното, онази неосъзната космополитност, която беше ме изграждала досега като човек. Светът се свиваше, умаляваше се и скоро щях да се изправя пред невъзможността да помиря едното с другото. Нямаше да мога да се задоволя нито само с малкото, съкровеното, нито пък единствено с предишния си безначален и безкраен свят. Щях да искам да ги имам наведнъж, а не знаех колко е това невъзможно”.

Керана Ангелова

Advertisements

~ by secondlifesyndrome on August 6, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: